Mitä meditaatio on?

Meditaatiota on vaikea määritellä yksiselitteisesti. Siitä tuskin on yhtä oikeaa määritelmää olemassakaan. Sen vuoksi haluankin valottaa meditaatiota siltä kannalta, kuinka olen sen itse oivaltanut ja kuinka olen sen kokenut auttaneen minua omassa kasvussani.

Kutsu sisäänpäin

Minä aloitin tutustumisen meditaatioon vuonna 2000. Joku sisälläni kuiski minulle, että minun pitäisi katsoa sisäänpäin. Tiesin selvästi, että kehotus oli todellinen, vaikka en ollenkaan tuolloin ymmärtänyt, kuinka sisäänpäin katsotaan. Sitten kun tutustuin joogaan, myös meditaatio tuli käsitteenä tutuksi.

Ymmärsin, että juuri meditaatio oli sisäänpäin katsomista ja päätin ottaa selvää siitä, kuinka meditaatiota harjoitetaan. Yritin opiskella kirjoista erilaisia tapoja meditoida, mutta en ymmärtänyt ohjeista yhtään mitään. Lopulta päätin vain istua alas ja aloittaa meditaation. Tämä päätös ja siihen sitoutuminen vaikeuksista huolimatta, on muuttanut elämäni.

Suhde maailmaan

Alussa meditaatio on yleensä lähinnä hämmentävä kokemus. Se mitä me koemme, kun istumme tarkoituksella hiljaa itsemme äärelle, on sisäisen maailmamme avautuminen eteemme. Olemme niin tottuneet kokemaan elämän ja maailman itsestämme ulospäin, että kokemus sisäisestä maailmasta meissä itsessämme ei juolahda edes mieleemme. WP_20160701_14_32_19_Pro__highresElämme elämää, jossa MINULLE tapahtuu asioita, jossa MINÄ OLEN suhteessa ihmisiin tai olosuhteisiin. Kun haluamme muutoksia elämäämme, yritämme muuttaa ihmisiä ja vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Elämämme on ikuista taistelua olemassa olevia asioita vastaan. Tarkastelemme kaikkea tästä näkökulmasta, koska se tuntuu luonnolliselta. Kukaan ei ole kertonut tai näyttänyt meille, että on olemassa toinenkin tapa.

Sisäisen maailman avautuminen

Kun sitten eräänä kauniina päivänä päätämme ryhtyä syystä tai toisesta kokeilemaan meditaatiota, tulemme ehkä WP_20141116_013tietämättämme avanneeksi oven sisäiseen maailmaan. Alamme hitaasti hahmottaa kehomme sisältäpäin, väistämättä huomaamme ajattelevan mielemme ja tunteemme sekä näiden jatkuvan kiihkeän vuorovaikutuksen toisiinsa. Vähitellen sisältämme paljastuu yhden kokonaisen ihmisen sijaan yksi suhteessa moneen. Tulemme huomaamaan aivan uudenlaisen suhteen: on olemassa yksi selkeä tarkkaileva ja huomioiva MINÄ ja kaikki se, mitä tuo MINÄ voi havaita. Tuo MINÄ havaitsee ehkä ensimmäistä kertaa oman kehonsa sisältäpäin. Se voi tulla tietoiseksi ajatuksistaan, jotka kurittomasti ja jatkuvana virtana kiitävät ohi. Se voi niin ikään havaita tunteensa – MINÄ havaitsee surun itsessään, sen sijaan, että kokisi olevansa itse surullinen. MINÄ, joka havaitsee kaiken, on ydinolemuksemme, ns. korkeampi minämme.

Sisäisen elämänlähteen oivaltaminen

Tämä sisäisen maailman hämmästyttävä paljastus avaa meille oven todellisen muutoksen äärelle. Kun tulemme tietoiseksi siitä, että meillä voi olla suhde itsemme osiin; kehoomme, ajattelevaan mieleemme ja tunteisiimme, se antaa meille mahdollisuuden oppia tuntemaan itsemme sisältäpäin.

WP_20160624_014

Tämä samainen tietoiseksi tuleminen saa meidät ymmärtämään, että voimme vaikuttaa itsemme osiin. Voimme muuttaa itseämme. Muutosta edeltää ehdoton itsemme hyväksyminen ja rakastaminen sellaisena kuin juuri nyt olemme. Tämä hidas prosessi auttaa meitä lopulta tulemaan eheäksi ja tasapainokseksi ihmiseksi. Eheämpänä ja tasapainoisempana ihmisenä suhteemme ulkoiseen maailmaan alkaa myös muuttua. Emme enää sysää vastuuta elämästämme muille, emme maailmalle tai sen ihmisille, vaan kannamme vastuun itse. Muutumme uhrista oman elämämme valtiaiksi, emme ylimielisesti, vaan hyvin nöyrästi. Sisältämme paljastunut on antanut meidän ymmärtää, että elämämme virtaa meihin sisäisen minämme kautta kaiken elämän tuntemattomasta lähteestä. Me olemme pieni osa suurta kokonaisuutta. Me alamme tuntea elämämme todellisen arvon. Olemme tärkeitä pelkästään siksi, että olemme olemassa. Meillä kaikilla on oma paikkamme täytettävänämme.

Meditaation salaisuus

Meditaation salaisuus piilee siinä, että se pysäyttää meidät tietoisesti itsemme äärelle. Meditaation avulla opimme todella tuntemaan itsemme. Meditaatio tilana on meidän perustilamme, jonka päälle mieli on rakentanut oman panssarinsa. Suurin osa ihmisistä tunnistaa meditoineensa joskus, kun aiheeseen aletaan tutustua. Kun rentoutuneina katsomme takkatulta tai kaunista auringonlaskua, olemme yhtäkkiä rauhan tilassa, meditaatiossa.

227

Olomme on autuas ja pyyteetön yhtä aikaa. Voimme ammentaa voimaa elämäämme näistä hetkistä. Ero näiden luonnollisten hetkien ja sen meditaation välillä, jolla lähestymme elämämme muutosta, on siinä, mihin sisäinen minämme keskittää huomionsa. Kun huomio keskittyy omaan persoonaan, muutoksen ihme alkaa tapahtua.

Monen vuoden kokemuksen kannustamana suosittelen kokeilemaan.

Tarja

Palaa takaisin