Mestari Elämä kulkee aina askeleen edelläsi

skoda_ja_Tarja_hmmmElämässä tapahtuu ihmeellisiä asioita, kun rohkenee elää luottaen siihen, että elämä haluaa meille hyvää. Kerron teille nyt tarinan omasta elämästäni ja siitä kuinka Mestari Elämä on aina askeleen meitä edellä. Tarina on kertomus Tarjasta ja autosta. Skoda Rapid vuosimallia 2016.

Elin yli 40-vuotta ilman ajokorttia ja siten ilman mahdollisuutta kulkea itsenäisesti ja helposti. Tekosyy siihen, ettei minulla ollut ajokorttia, oli rahan vähyys. Todellisuudessa syy oli se, että olisin joutunut pois mukavuusalueeltani. Pelkäsin, etten oppisi ajamaan autoa. Oli muitakin syitä, jotka tukivat päätöstä olla ajamatta korttia, joten vaikka tunsin alemmuutta kortittomuudestani sen lisäksi ,että se hankaloitti elämääni, minulla oli pätevät syyt selittää asia itselleni uskottavasti parhain päin.

Rohkeus selättää pelon

Kun sitten erosin vuonna 2009, rahat korttiin ilmestyivät yhteisen kodin myynnistä. Kun se tekosyy oli sitten poissa, sisälläni voimistui halu olla itsenäinen ja se pakotti minut uskaltautumaan autokouluun. Usko tai älä, tuo monelle itsestään selvä ja luonnollinen askel, on ollut minulle itseni ylittämisen suurin harppaus.

huh_huh

Olin hieman tyhmänrohkea, kun ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta menin ensimmäiselle ajotunnille. Pelkoni, että ajamaan oppiminen olisi minulle vaikeaa, osoittautui karmivan todeksi. Ajotunnit kuluivat ja auton hallinnan oppiminen oli minulle mysteeri. Se ei vain mennyt ydinjatkokseeni ja ajelin käsittämättä yhtään mitään autonhallitannasta.

Lisäksi asiaa vaikeutti kyvyttömyyteni hahmottaa karttaa. Olin silloin ja olen edelleenkin aina vain tässä paikassa ja samalla eksyksissä. En pysty hahmottamaan sisäisesti reittejä, vaan ne ilmestyvät aina reaaliajassa, sitä mukaa kun etenen. Oli siis suunnattoman vaikeaa ajaa, kun en hallinnut autoa enkä tiennyt mihin olin menossa.

Puolessa välissä tunteja autokoulun opettaja alkoi olla jo enemmän huolissaan kuin minä. Itse ajattelin, että ei tässä voi perääntyä, on vain otettava lisää ajo-opetusta. Jouduin siis ottamaan huikean määrän lisää ajotunteja. Sillä rahalla olisi saanut vaikka rekkakortin! Mutta viimein osasin ajaa, ainakin jotenkin. Sain inssin läpi lopulta kolmannella kerralla. Hyväksyin ajotaitojeni rajallisuuden ja päätin, että tämä tyttö ajaa jatkossa vain automaattiautoja ja niin olen tehnytkin.

pikku_rellu

Ajokortin saaminen on ollut minulle elämäni suurimpia saavutuksia. Kortin ajaminen tuntui olevan ylittämättömältä näyttävä haaste ja siltä se tuntui myös ajokoulun aikana, joten kun lopulta selvisin, koin todella ylittäneeni itseni. Tänä päivänä automaatilla ajaminen sujuu hyvin ja se on jo nautinnollista. Usein ajaessani iloitsen suunnattomasti siitä, että olin ollut rohkea ja ylittänyt yhden suurimmista peloistani. Olin saavuttanut itselleni todella tärkeän taidon, joka mahdollistaa tänä päivänä työni tekemisen.

Sisäinen auto friikki herää

Kun sitten olin korttini saanut, löysin itsestäni ihmisen, jota ei aiemmin ollut olemassa. Minusta tuli oikea autointoilija. Halusin hyvän ja turvallisen auton mahdollisimman monilla mukavuuksilla. Niinpä minulla on ollut lyhyen autoilu-urani aikana jo neljä autoa. Kaksi ensimmäistä olivat vähän vanhempia, mutta hyviä automaatti Relluja. Ilmastointi ja vakionopeudensäätö oli molemmissa. Kun sitten vuonna 2012 toisessa Rellussa ilmeni pikku vikoja, minulle iski halu saada uudempi auto. Mieheni Paven kauhuksi aloin haaveilla uudesta autosta. Hän pelkäsi, ettei rahat riitä, mutta minä olin tuolloin töissä ja rahaa tuli joka kuukausi. Olin varma, että pystyisin auton maksamaan. Niinpä elokuussa 2012 minulla olikin allani jo esittelyauto, vuoden 2012 mallin Skoda Oktavia, hieno farkku. Ihastuin autoon ja sen kaikkiin ihaniin mukavuuksiin. Väri vain ei ollut oikein sopiva.

skodaokuisoauto

Aina silloin tällöin katselin Mikkelissä eräällä parkkipaikalla ihanan väristä vihreää autoa. Ajattelin, että joskus haluan saada tuollaisen vihreän auton. En sen kummemmin sitä jäänyt haaveilemaan, vaan asia käväisi aina mielessäni silloin tällöin. Olin suunnitellut, että ajelisin Oktavialla kauan.

Mestari puuttuu peliin

Sitten elokuussa 2016 kävi niin, että Mikkelin reissulla Oktavia alkoi täristää ja jouduin ajamaan sen sivuun. Onneksi minulla oli hinauspalvelu ja sain vietyä autoni korjaamolle Mikkeliin. Autossa oli vain pieni vika, mutta jouduin jättämään auton korjaamolle. Kun sitten menin hakemaan autoa noin viikon päästä, nuori autokauppias alkoi esitellä minulle uutta Fabiaa. Sanoin, että olisihan se ihanaa vaihtaa ihan uuteen, mutta että tässä taloudellisessa tilanteessa kukaan ei antaisi minulle lainaa. Myyjä poika sanoi, että ei se ole ongelma, aivan taatusti hän pystyy minulle lainan järjestämään. Ja siinä se sitten iski: autokuume! Olette varmaan kuullet, että siitä ei parane kuin autoa vaihtamalla tai laittamalla tyhjän lompakkonsa otsan päälle. Toista vaihtoehtoa en edes kokeillut.

miettii

Aloin vimmatusti suunnitella uudenauton hankkimista. Mietin ja puntaroin, kuuntelin automyyjän tarjousta lainasta. Samalla aloin tajuta, että auton vaihtaminen saattaisi jopa pelastaa rahatilanteeni. Saisin uuden auton, johon ei tarvitse tehdä huoltoja, maksaisin vanhan autovelan pois ja vaihtorahasta jäisi vielä vähän rahaa tilillenikin. Lainaa kyllä tulisi lisää ja sen maksu siirtyisi kauaksi tulevaisuuteen, mutta minä tarvitsinkin pelastuksen nyt! Näillä päätelmillä huomasin olevani tilaamassa itselleni suoraan tehtaalta uutta vihreää Skoda Rapidia. Kysymys oli kuitenkin niin suuresta asiasta, että harkitsin sitä kauan eli elokuusta marraskuulle asti. Yllättävän kauan minulle, nopeiden lähtöjen Oinaalle. Kun tilaus sitten tehtiin, minä päätin, että auto olisi samalla 50-vuotislahjani.

Auto saapui Suomeen tammikuussa ja helmikuussa se luovutettiin minulle. Ja uskokaa tai älkää, ilman tätä autokauppaa minä en olisi selvinnyt taloudellisesti tästä keväästä ja VidoValo olisi pitänyt laittaa hyllylle. Sain yhdistettyä aikaisempia lainoja ja tilille rahaa, niin että pystyin jatkamaan. Samalla VidoValon kurssit alkoivat myydä hieman paremmin ja mahdollisuudet saada toiminta kannattavaksi, alkaa lopultakin näyttää varovaista Rapidin vihreää valoa.

skoda_rapid_ja_hei

En halua rohkaista ketään ottamaan sokeasti lainaa ja sillä korjaamaan asioita, vaan haluan rohkaista jokaista kuuntelemaan omaa sisäistä tietoaan. Tuo tieto saattaa tulla todellakin, vaikkapa suunnattomasta innostumisesta johonkin asiaan. Kannattaa myös seurata tapahtumaketjuja ja miettiä hieman sattumaa.

Jos Oktaviaan ei olisi tullut pikku vikaa, en olisi mennyt autokauppaan. Jos automyyjä ei olisi alkanut esitellä autoa ja saanut minua uskomaan mahdollisuuteen saada laina, en olisi alkanut suunnitella uutta autoa. Se oli mielestäni tuolloin mahdoton ajatus. Kun kaikki tämä tapahtui, sainkin huomata, että ostamalla uuden auton, saan pelastettua koko VidoValon. Tätä kaikkea minä en suunnitellut, se vain tapahtui ja hyppäsin mukaan tapahtumien vyöryyn.

Luottamus elämän hyvyyteen on vaikein läksymme

Minä olen hitaasti oppinut luottamaan elämään enemmän. Tämä on ollut minulle vaikein oppiläksy ja sitä taloudellinen tilanteeni VidoValon kanssa on minulle opettanut oikein isän kädestä. Vaikka taival  on ollutKurssi_ajo enemmän kuin haastava ja on sitä yhä, osaan olla kiitollinen, sillä tiedän elämän tarkoittavan haasteilla minulle vain hyvää. Ja onhan elämä aina näyttänyt, että se osoittaa jostakin rahat yritykseeni, kun vain en lannistu ja anna pelolle valtaa. Kun vain jaksan uskoa asiaani ja itseeni ja siihen mitä teen, elämä tulee aina apuun ja samalla opettaa. Näitä elämän pelastusoperaatioita on ollut reilun kolmen vuoden aikana jo monenlaisia, mutta tämä kyllä oli aivan huippu. Että ostamalla uuden auton, saatkin mahdollisuuden laitta raha-asiat taas hetkeksi kuntoon. Näin elämä näyttää, että asiat voivat kääntyä kokonaan päälaelleen, mutta rohkeutta ylittää oma rajoittunut mieli ja uskomukset ovat ehtona elämälle, jossa itse elämä kertoo, mitä sinun tulee kulloinkin tehdä.

Toivotan teille kaikille ihanaa kesää ja rohkeutta elää elämä ilolla ja rajoja rikkoen.

Pihlajalahdessa 31.5.2016

Lämmöllä Tarja

palaa takaisin

Vastaa